Водяні вбудовуванні конвектори, що випускаються під брендами Carrera і Polvax, - прилади централізованого опалення, які виконують ті ж функції, що і звичайні радіаторні батареї. Особливістю цього типу обладнання клімат-контролю є принцип вимушеної конвекції, при якій розігріте повітря примусово нагнітається вентиляторами через декоративну решітку в опалювальне приміщення. Плюс цього способу в тому, що тепло рівномірно і досить швидко розподіляється на певній площі (в залежності від потужності і габаритів приладу), одночасно створюючи заслін холодним повітряним масам, що надходять ззовні. У ряді моделей передбачено також режим природної конвекції, який має на увазі самостійний рух теплого повітря без додаткового нагнітання.

Від інших систем клімат-контролю, внутрішньопідлогові водяні батареї якісно відрізняє варіант установки - вглиб підлоги, підвіконь або стін. Ніяких виступаючих елементів, за винятком декоративних рамок решіток в деяких модифікаціях обігрівачів. Причому, поряд із загальноприйнятим горизонтальним розташуванням конвектора водяного, деякі моделі передбачають і вертикальний монтаж.

Лінійки вбудованих радіаторів Polvax і Carrera - відмінності і подібності

Серії водяних конвекторів Каррера і Полвакс входять в топ-лист кліматичного обладнання українського виробництва. Високий інтерес до брендів обумовлений не тільки лояльністю цін, а й іншими вагомими причинами:

  • ефективні опціональні можливості,
  • якість матеріалів,
  • бездоганна збірка,
  • розширені гарантійні зобов'язання,
  • гарне сервісне обслуговування,
  • оригінальність конструкцій приладів і стильний дизайн.

Одна з основних відмінностей між моделями Carrera і Polvax - декоративна решітка. Перевага тут, на думку фахівців, явно у Каррери, оскільки конструктори цього виробника створили оригінальну решітку в стилі Hi-Tech. Схожий варіант був тільки у моделей Mohlenhoff (Німеччина), а зараз такі решітки випускає і Carrera Ukraine.

Особливість самого елемента в прогумованій основі, завдяки чому конвектор внутрішньопідлоговий працює практично безшумно. Навпомацки решітка приємніша, ніж аналоги з металу на пружинах, як в серії Polvax. Також і зовнішня естетика елемента сприймається цікавіше.

Що стосується теплообмінника, то тут, навпаки, перевага у вбудованих радіаторів Полвакс. Його конструкція включає алюмінієві рельєфні пластини з кращими показниками жорсткості, більшого, ніж у Каррери розміру (120х60 проти 100х50). Площа тепловіддачі з поверхні водяних конвекторів з примусовою конвекцією Polvax, відповідно, теж більше, що безпосередньо впливає на комфортність мікроклімату в приміщенні.

Найпростіший спосіб розрахунку потужності конвектора внутрішньопідлогового

Обидві серії водяних радіаторів - і Carrera, і Polvax - представлені моделями в широкому діапазоні робочих потужностей. Швидко розрахувати потрібну потужність приладу для конкретних умов (одного або декількох) допоможе проста формула, яка визначає кількість тепла, необхідного для прогріву приміщення до стандартної температури - 20ºС.

Зробимо поетапний розрахунок вибору приладів, виходячи з таких умов:

Є офісний хол площею 96 м2 - довга стіна з панорамними вікнами - 12 м, коротка - 8 м; висота стель - 2,5 м. Необхідно розрахувати потужність водяних конвекторів для підтримки в ньому постійної температури в 20ºС.

1. Спочатку визначимо обсяг приміщення, для чого його площу перемножимо на висоту стель:

Vприм.= 96*2,5=240 м3.

2. Далі потрібно обчислити номінальну потужність кліматичного обладнання з запасом в 15%, здатного в робочому режимі забезпечити стабільний обігрів приміщення, навіть при сильних морозах. Використовуємо таку формулу:

Wр. = P*Vпом.*К, де

Wр. – номінальна потужність прибора,

P – постійна величина, яка дорівнює питомій потужності, необхідній для прогріву 1 м3 простору приміщення. Стандартно, цей показник становить 40 Вт.

Vпом. – розрахований обьєм приміщення,

K- коефіцієнт втрати тепла (описаний нижче).

Облік тепловтрат

Наведена формула передбачає, що стіни якісно утеплені, і не бере до уваги ступінь теплоізоляції кімнати. Тому фахівцями додатково були виведені кілька коефіцієнтів, які використовуються у формулі підрахунку теплових показників конвекторного обладнання. На обраний коефіцієнт множиться цифра, отримана в результаті формульного розрахунку.

  • 1.1 - коефіцієнт, який використовується для кутових приміщень, коли на вулицю виходять одночасно дві стіни;
  • 1,15 - застосовується для приміщень з висотою стель 2,8 - 3 м;
  • 1,2 - коефіцієнт, який використовується для кімнат зі слабкою теплоізоляцією стін (наприклад, панельні будинки старого типу, суцільне скління стінових прорізів та ін.).

Обсяг приміщення в нашому випадку дорівнює 240 м3. Коефіцієнт обліку тепло втрат складе 1,2. Відповідно, потужність кліматичного обладнання з вимушеною конвекцією складе:

Wр. = 40 * 240 * 1,2 = 11 520 Вт або ж 11,52 кВт.

Виходячи з отриманої цифри, фахівець швидко зможе підібрати оптимальну конфігурацію конвекторних водяних внутрішньопідлогових радіаторів, яка допоможе вирішувати завдання обігріву холу офісу з найменшими енерговитратами.

Таким чином, навіть не володіючи глибокими знаннями в області обігріву водяними радіаторами з примусовою конвекцією, можна в один прийом розрахувати, якою потужністю повинен володіти прилад.