Опалювальні пристрої встановлюють з метою обігріву приміщення. Сучасний ринок переповнений батареями, конвекторами, тепло вентиляторами і іншим. Безсумнівно, всі виробники нахвалюють своє обладнання і заявляють, що саме його продукт самий високоякісний.

ЯКИЙ ПРИНЦИП РОБОТИ КОНВЕКТОРА?

Теплоносій надходить в теплообмінник, проходить по мідних трубках з алюмінієвими пластинами і розігріває їх, в коробі конвектора холодне повітря проникає через решітку і, проходячи через теплообмінник, нагрівається, потім повітряні маси піднімаються, замість них потрапляють нові потоки холодного повітря. Від класичних радіаторів конвектори відрізняються тим, що набагато швидше прогрівають повітряні маси в приміщенні, а також створюють теплову завісу в зонах підвищеної тепло втрати. Тому конвектори часто розміщують поруч з панорамними вікнами, значно знижуючи тепло втрати, а також монтують в підлогу по внутрішньому периметру холодних стін.

ПРИНЦИП РОБОТИ РАДІАТОРА ПОБУДОВАНИЙ НА ВИПРОМІНЮВАННЯ ЕНЕРГІЇ

Вода, яка вже нагріта до необхідної температури, з котла по трубах надходить в приміщення. Потім вона потрапляє в радіатор, який шляхом теплопередачі гріє повітря в кімнаті. Приміщення прогрівається від вікна всередину кімнати. За своєю будовою можуть бути секційними, трубчастими і панельними. Від кількості приєднаних секцій або розміру панелей залежить швидкість обігріву приміщення. Головний плюс - велика площа випромінювання.

ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ РАДІАТОРА І КОНВЕКТОРА?

1. Економічність. Радіатор розігрівається дуже довго - не менше 30 хвилин, протягом яких теплоносій витрачається даремно. На відміну від радіатора конвектор починає працювати відразу, швидкість прогрівання приміщення - близько 15 хвилин.

2. Комфорт в застосуванні. Радіатори - дуже важкі і громіздкі пристрої, які не можна перемістити або перевернути. Конвектори в рази легше, займають дуже мало місця, і застосовуються тоді, коли звичайні радіатори змонтувати не вийде: при наявності вітражних вікон, засклених балконів або лоджій.

3.  Надійність. Тут першість за конвекторами, так як їх поверхня має температуру не більше +50 С, тобто немає можливості обпектися, а це дуже важливо, коли в будинку є маленькі діти.

4. Тривалість використання. Навіть люди які виступають проти радіаторів погоджуються з тим, що якісно виконаний радіатор є довговічним приладом. При використанні за правилами і своєчасному догляді чавунні батареї можуть прослужити до 30 років, чого не можна сказати ні про один схожий опалювальний пристрій.

5.  Ефективність. Радіатор здатний обігріти не тільки повітря, а й предмети і поверхні, які знаходяться поблизу. Ті, в свою чергу, віддають частину тепла назад, і виходить нестандартний замкнутий цикл. Але їм не можна скористатися якщо площа менше 4 м2. У разі використання конвектора найближчі стіни, меблі залишаються холодними, що не додає затишку. Але при цьому його можна використовувати навіть в приміщеннях з дуже маленькою квадратурою, так як вони виготовляються спеціально під параметри вашого приміщення.

Вибір опалювального приладу безумовно обумовлюється форматом житла. Якщо в квартирі видові вікна, то звичайно ж краще купувати в середині конвектори. Якщо квартира або будинок з величезним простором і високими стелями, то вигідніше придбати батареї.

ЧИ Є СЕНС ЗАМІНЯТИ РАДІАТОР НА КОНВЕКТОР?

Даним питанням задаються майже всі мешканці приватних і багатоквартирних будинків. Складність полягає в тому, що під час підготовки проекту житла інженерами і архітекторами закладаються проектні дані, такі як інтенсивність прогріву, пропускна здатність комунікацій, використання різно рівневої захисту, температура та інші. При недотриманні умов роботи в одному місці, призводить до збою в роботі системи в усьому будинку. Тому, перед тим як поміняти свій водяний радіатор на конвектор, краще скоординувати всі нововведення з керуючою компанією, дізнатися вхідні параметри теплоносія і т.д., що дасть можливість досягти кращого результату по опаленню в холодну пору року.