Тема раціонального опалення басейнів регулярно піднімається відвідувачами інтернет-магазину Fancoil.in.ua. Ми вирішили ознайомити Вас з нашою позицією ефективного вирішення цього завдання.

Приміщення з басейнами має підвищені вимоги до клімат-контролю. Всі знають, що людина, не адаптована до повітря в приміщенні відразу після купання, відчуває певний дискомфорт. Тому хороша циркуляція тепла по периметру басейну і підлога з підігрівом дозволять усунути цю проблему.

При правильному інженерному підході до облаштування опалювальної системи конвекторами примусової конвекції, і продуманої організації вентиляційних комунікацій, можна домогтися ідеального мікроклімату в приміщенні з підвищеною вологістю. Власне, від цих чинників залежить хороша циркуляція свіжого повітря і його прогрів.

Як влаштований механізм обігріву басейнів внутрішньопідлоговими радіаторами?

Поширеним інженерним рішенням на сьогодні є облаштування приміщень з басейнами системою «тепла підлога» і потужною вентиляцією. До недавнього часу такий варіант вважався цілком надійним. Але подібне оснащення робилося більше 10 років тому, коли внутрішньопідлогові конвектори примусової конвекції ще масштабно не застосовувалися в архітектурних проектах приміщень з підвищеною вологістю.

У чому ефективність даного кліматичного обладнання для басейнів? Суть в принципі його роботи, тобто в конвекції (переміщення) теплого повітря в приміщенні, як природним, так і примусовим способом. Конвекторні обігрівачі, на відміну від стандартних радіаторів опалення та системи «теплих підлог» функціонують на 100% конвекції.

Конвекція, виходячи з фізики процесу, являє собою переміщення повітряних потоків в залежності від їх температури. Холодні маси повітря спускаються до підлоги, а теплі, відповідно, піднімаються вгору. Холодне повітря, проникаючи в корпус радіатора водяного, розміщеного нижче за все в приміщенні басейну, розігрівається теплообмінником, і рівномірно піднімається до стелі, знову витісняючи охолоджений в короб батареї. Поки обладнання працює, круговорот повітряних мас буде повторюватися.

Нагрітий потік, що надходить в басейн через декоративні решітки, постійно переміщається і поширюється по його периметру. Вологе повітря над водною поверхнею виступає своєрідною перепоною для руху тепла по всій площі приміщення. Тому активніше нагріті повітряні маси циркулюють саме по периметру і по верху басейну, утворюючи ніби купол з теплого повітря.

Відзначимо плюс конвекторів внутрішньопідлогових для басейнів: вони ефективно видаляють конденсат, що скупчується на панорамних вікнах, і прибирають краплі на стелі.

 Короткі відповіді на популярні питання про конвектори

  1. Наскільки потужні конвектори примусової конвекції, призначені для басейнів, і чи вистачає їх для повноцінного обігріву?

Устаткування клімат-контролю для великих за площею приміщень з високою вологістю має підвищений робочий ресурс. З огляду на те, що водяні конвектори встановлюють, як правило, паралельно центральному опаленню, то їх в основному використовують як додаткове джерело для обігріву басейнів. Потік сухого повітря, що виходить з конвекторної батареї, рівномірно поширюється по периметру приміщення, прибираючи конденсат і вологу, що накопичилась на потолці. Таким чином, за допомогою модифікацій внутрішньопідлогових конвекторів примусової конвекції для вологих приміщень можна організувати, як самостійне, так і комбіноване опалення в басейнах різної площі.

       2. Чи безпечно використовувати електрообладнання клімат-контролю в умовах високої вологості?

Для басейнів і інших насичених вологою приміщень в конструкції конвекторних батарей передбачений дренаж зі зливом води, що потрапляє всередину корпусу. Низьковольтні електровентилятори на 12 або 24В, що створюють примусову конвекцію повітря, у вологому середовищі працюють надійно і безпечно. Навіть при потраплянні води на корпус, вентилятори при такій низькій напрузі не згорять і не закоротять.

       3. Як регулюються радіатори внутрішньопідлогові?

Якщо конвектори працюють за принципом природної конвекції (не оснащені вентиляторами), вони регулюються термостатом. Регулювання полягає у відкритті/закритті сервоприводом доступу до теплообмінника теплоносія.

Моделі з примусовою конвекцією регулюються аналогічно. Їх відрізняє можливість додатково збільшувати/зменшувати обертання лопатей. Ця функція контролюється кімнатним автоматизованим термостатом, який програмується так, щоб вмикання/вимикання обладнання відбувалося в створеному користувачем режимі.

       4. Найкраще місце для установки водяного батареї

Радіатори примусової конвекції з дренажним відводом рекомендується монтувати паралельно широким віконних отворам, і уздовж стін кроком в 15-30 сантиметрів. Як варіант, допускається їх установка на відстані 30 сантиметрів паралельно бортикам басейну.

       5. Чи є у таких модифікацій конвекторів функція охолодження?

Крім обігріву повітря в конструкції моделей для басейнів може бути передбачений функціонал охолодження. Такий конвектор працює в двох режимах тепло-холод, і в нього додатково заводиться холодний теплоносій.