Виробники вбудовуваних в підлогу батарей розробили ряд рекомендацій по догляду. Основним джерелом забруднення для них є пил, що накопичується в приміщенні. Вона збирається в коробах внутрішньопідлогових конвекторів та притягується до електричних вентиляторів (у конвекторів з нагнітачами повітря).

Якщо кліматичний прилад встановлюється вздовж панорамних вікон або на вхідних дверях, то тут знадобиться виконувати чистку не рідше ніж раз на місяць. У ванних кімнатах і басейнах, в встановлених внутрішньопідлогових батареях, пил накопичується менше, і прибирання можна проводити 1 раз в 2 місяці.

ВАЖЛИВО! Чистка вбудованих опалювачів повинна бути регулярною. Інакше забруднення, які скупчуються ускладнять циркуляцію повітряних мас, і знизять тепловіддачу.

Як правильно обслуговувати внутрішньопідлогові конвектори опалення? Для догляду за батареями природної і примусової конвекції потрібно знати їх конструкційні особливості.

Стандартна комплектація приладів включає:

  1. Короб з нержавіючої сталі, покритий порошковою фарбою,
  2. Теплообмінник з мідної труби, з алюмінієвими пластинами,
  3. Гнучкі шланги,
  4. Нагнітачі повітря в моделях опалювачів з примусовою конвекцією,
  5. Декоративні решітки.

Прибирання після установки конвекторів

Після установки конвекторів в підлогу виконується фінішна обробка. Щоб будівельне сміття, залишки фарби, шпаклівки та ін. не потрапили всередину короба, декоративну решітку закривають поліетиленом або шматком картону, а стики фіксують скотчем. В цьому випадку теплообмінник, шланги, рушійні вузли та підшипники вентилятора будуть захищені від нальоту пилу. По закінченню обробки короб слід акуратно пропилососити, використовуючи щілинну насадку, і протерти шматком вологої матерії.

Під час експлуатації виробниками внутрішньопідлогових батарей рекомендується двічі в рік проводити комплексне прибирання - перед опалювальним сезоном і відразу після нього. Але практика показує, що бажано цю процедуру проводити частіше:

  • раз в 4 тижні внутрішньопідлговим конвекторам, встановленим вздовж панорамних вікон, в оранжереях і на вхідних групах,
  • раз в два місяці вбудовуваним опалювачам у вологих приміщеннях і басейнах.

Це гарантує безперебійну та ефективну роботу приладів клімат-контролю.

Правила регулярного догляду за внутрішньопідлоговими конвекторами Polvax і Carrera

Виробники вбудовуваних в підлогу батарей подбали про спрощений догляд. Моделі примусової конвекції оснащуються знімними кріпленнями вентиляторів. Рушійний вузол легко витягається з робочої зони, після чого відкривається доступ до теплообмінника і шлангам, які вільно піднімають під час прибирання.

Моделі з стаціонарно закріпленими теплообмінниками сконструйовані так, щоб пил і дрібне сміття не попадали вглиб короба. Після зняття декоративної решітки внутрішній простір можна швидко пропилососити, і зробити вологе прибирання вузлів. Допускається використання звичайної побутової хімії, яка не містить абразивів.

Під час прибирання конвекторів з примусовою і природною конвекцією слід дотримуватися стандартних правил тех безпеки по роботі з внутрішньопідлоговими обігрівачами і електроустаткуванням:

  1. Прилади знеструмлюються,
  2. Подача води в теплоносій перекривається,
  3. Після вологого прибирання дати час на природне просушування короба,
  4. Встановити в зворотньому порядку знімні вузли і грати, після чого підключити теплоносій і електроживлення.

ВАЖЛИВО !!!

1. Експлуатація внутрішньопідлогових конвекторів без захисної решітки не допускається виробником. У разі виходу з ладу приладу через відсутність решітки, гарантійні зобов'язання компанії-виробника на нього не поширюються.

2. Прибирання конвекторів з примусовою і природною конвекцією для вологих приміщень проводиться побутовими хімічними складами, придатними для нержавіючої сталі і антикорозійного покриття. Дренажні водостоки слід перевіряти на прохідність, усуваючи забруднення, що утворилися, щоб виключити появу цвілі або грибка в місцях скупчення вологи (піддони стоку, трубопроводи).

3. Осі вентиляторів конвекторів з примусовою конвекцією слід один раз на рік змащувати новим мастилом. Це необхідно для зменшення тертя обертових деталей, і продовження терміну служби приладу.

4. Після опалювального сезону вбудовувані в підлогу опалювачі можна герметизувати декоративними накладками, придатними під загальний інтер'єрний стиль приміщення. Це дозволяє уникнути скупчення пилу в коробах конвекторів на період їх неактивної експлуатації.